FÖRNYELSE

Formpassade rör - fabriksvikta

Ge nytt liv till gamla ledningar

För dig som ledningsägare är detta det närmaste du kan komma ett 150-årsperspektiv med PE-material. Jämfört med konventionell markförläggning, så får man med denna metod det gamla röret kvar som ett skyddsrör runt det nya PE-röret. Trots att det gamla röret inte är i nyskick så kommer det under många år bära alla yttre laster och skydda från punktlaster.

Compact Pipe är ett fabriksvikt formpassat rör i polyeten (PE100 RC) som dras in i det gamla röret. Metoden används för renovering av alla typer av ledningar, både tryck- och självfallsledningar. Med formpassade rör får du ett nytt och fullt strukturellt rör som ligger dikt an den gamla rörväggen, vilket gör att man får minimal eller ingen flödespåverkan. Compact Pipe tillverkas av det tyska företaget Wavin och är certifierat enligt de högt ställda kraven INSTA-CERT Nordic Polymark.

Det formpassade röret viks på fabrik och lindas på stora trummor. Eftersom ledningen dras direkt från trumman in i det gamla röret, så räcker det med små punktschakter för att komma åt ledningen. Vid förnyelse av självfallsledningar så drar man ner det formpassade röret i befintliga brunnar.

Längderna man kan dra in per etapp beror på hur mycket ledning som får plats på trumman. I de mindre dimensionerna kan man dra in etapper på upp till 800 m, men med dimension 500 mm är etapplängden under 100 m. För dimensioner från 300 mm och uppåt är därför Platsförminskade formpassade rör ett mycket bra alternativ för längre sträckor.

Vi erbjuder Compact Pipe i PE100 RC-material. RC (Resistance to Crack) innebär att PE-materialet har en mycket högre tålighet mot repor och punktbelastningar, vilket betyder en ännu tryggare slutprodukt för dig som ledningsägare.

Så här går det till

Vi börjar med att noggrant mekaniskt rengöra den gamla ledningen. Det innebär främst att skrapa bort hårda avlagringar. Efter rengöring filmas och dimensionskontrolleras ledningen för att säkerställa att en säker indragning kan göras.

Det formpassade röret dras sedan direkt från trumman in i den gamla ledningen m.h.a. en kraftig vinsch. Det nya röret återfår sedan sin runda form och fulldimension genom att man värmer upp röret med ånga och tryckluft. Efter slutförd ångning så ligger det nya röret helt dikt an mot den gamla ledningens innerväggar.

Innan provning och inkoppling av den nya ledningen, filmas och granskas installationen. Slutligen kopplas den nya PE-ledningen in på befintligt nät med standardkomponenter.

Vid förnyelse av dricksvattenledningar, så får de boende oftast vatten genom provisoriskt dragna vattenledningar som kopplas på fastigheten under hela entreprenadtiden.

I korta drag

  • För ledningsdimensioner 100–500 mm

  • Längder upp till 600 m skarvfritt

  • Bibehållen flödeskapacitet för de flesta ledningar

  • Materialen som används är samma som används vid nyförläggning

  • Miljön skonas vid schaktfri förnyelse –utsläpp av CO₂ minskas med upp till 80%

  • Framfart – med schaktfria metoder förnyar du fler meter ledning per dag

Steg för steg

1
Alla avlagringar och sediment rensas noggrant ut mekaniskt.
1
Alla avlagringar och sediment rensas noggrant ut mekaniskt.

Avropa med Sinfra

Kommuner eller kommunala bolag kan enkelt göra avrop på våra tjänster via Sinfras ramavtal. Enda kravet är ett medlemskap i Sinfra. På Sinfras hemsida kan du läsa om hur du blir medlem och får tillgång till deras ramavtal.

Ramavtalet är uppdelat i två delar, Ledningsunderhåll samt Ledningsförnyelse. Inom dessa områden har vi ett flertal tjänster som du som kund kan nyttja för att få hjälp med helheten i dina VA-projekt. Här nedan listar vi de tjänster som vi kan hjälpa dig med inom respektive del.

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller vill göra avrop. Här hittar du enkelt rätt kontaktperson hos oss.

Sinfras ramavtal

Aktiva ramavtal

Härryda kommun, Mölnlycke
Trelleborgs kommun, Trelleborg
Marks kommun, Kinna
Sinfra
Grums kommun, Grums
Nacka vatten och avfall AB, Nacka
Göteborgs Hamn AB
Sinfra
Solna Vatten AB, Solna
Pipeliner A/S, Hylkje
Göteborgs Hamn AB
Jönköpings kommun, Jönköping
Skåne Blekinge Vattentjänst AB, Bromölla
Gnosjö Kommun, Gnosjö
NCC Sverige NoDig, Norsborg
Håbo kommun, Bålsta
Ljusdal elnät AB, Ljusdal
Ljusnet AB, Ljusdal
Täby kommun, Täby
Roslagsvatten AB, Åkersberga
Vaxholms kommun, Vaxholm
Nacka vatten och avfall AB, Nacka
Lidingö Stad, Lidingö
Sollentuna Energi och Miljö AB, Sollentuna
Gislaveds kommun, Gislaved
Upplands-Bro kommun, Kungsängen
Norrtälje Vatten och Avfall AB, Norrtälje
Värnamo kommun, Värnamo
Värmdö kommun, Gustavsberg

FAQ

Hur mycket påverkas flödet?

Hur långa indrag kan ni göra?

Hur stora böjar klarar vi?

Är det någon skillnad mot vanliga PE-rör?

Påverkar ångningen PE-materialet negativt?

Vill du veta mer?

Vi är experter på att välja det som är mest kostnadseffektivt och skonsamt för dina ledningar. Det enda du egentligen behöver göra är att ge oss information och ritningar över dina ledningar, så planerar och offererar vi den bästa lösningen.

Vi finns alltid här för dig!

Karl Andersson

Kundansvarig

Karl Almqvist

Försäljnings- och marknadschef